Urusniaga Emas Dan BNM

Urusniaga Berasaskan Emas Dan Perak Di Luar Bidang Kuasa BNM

Kebanyakan pelawat blog yang datang ke blog ini datang daripada carian Google dan post yang paling banyak dapat hits adalah post bertajuk "ZenithGolds Dalam Senarai BNM"


Sememangnya ZenithGolds International Limited sudah lama tersenarai dalam list alert BNM, iaitu sejak 26 Febuari 2016.

Jika anda semak di alert list BNM, terdapat beberapa kategori program yang disenaraikan oleh pihak BNM. antaranya Unlicensed Activities, Forex Trading, dan Gold Investment dan ZenithGold International Limited di letakkan di bawah kategori 'Gold Investment'



Sebelum ini ZenithGold International Limited di letakkan di bawah kategori 'Unlicensed Activities', setelah BNM menjalankan siasatan, ZenithGold International Limited diletakkan di bawah kategori 'Gold Investment'. Sebab memang ZenithGold buat urusniaga Emas, ZG trade komoditi emas di bursa saham (Bukan BSKL la.. BSKL mana ada emas toqqq)

Untuk pengetahuan, urusniaga Emas dan Perak adalah di luar bidang kuasa BNM. Jadi BNM memang la tak keluarkan lesen untuk program yang berasaskan emas. Sebab nya Emas ini adalah satu sumber yang bukan hanya ada di Malaysia, tapi merata dunia dan di Malaysia tak ada sumber emas (Kalau Malaysia ada emas kaya woo) dan ZenithGold International Limited tidak juga di letakkan di bawah 'Unlicensed Activities' sebab ZG bukan biz yang lahir di Malaysia dan tak ada banggunan operasi di Malaysia. Kalau ada itu baru lain cerita contoh Geneva yang buat program emas juga tapi ada banggunan operasi di Malaysia, kena ambush. Terakhir Geneva menang kes sebab Geneva memang buat biz emas.


Walaubagaimanapun, BNM menasihatkan supaya orang ramai berhati hati dengan sebarang aktiviti pelaburan Emas. Kalau memang ye pun company tu buat perniagaan emas trade emas dan BNm tak ada kuasa, Kalau company tu gila, susun strategi marketing tah apa apa, Overpaid, jahanam juga. Macam VGMC dan Pegasus Bullion yang sememangnya buat biz emas luar negara, tapi marketing fail, Overpaid. Lingkup. Apalagi yang hanya berlakon kata buat biz emas. Pandai pandai la nak hidup.

Salah satu contoh company yang dah lama tersenarai dalam alert list BNM ni iaitu sejak 2012, tapi di letakkan di bawah kategori Forex Trading yang sifat hampir sama dengan kategori emas iaitu 1 dunia boleh jalankan aktiviti Forex Trading ni kalau pandai. InstaForex... Hingga sekarang masih gah berjalan, berterabur iklan InstaForex ni di internet.


Jadi, kalau takut nak join ZG sebab ada dalam list BNM... Kena tau la kenapa ada dalam list. Tak semua biz kena daftar dengan BNM, tak bermakna juga kalau ada dalam list, program tu 100% scam.. 

Macam kes Geneva, kenapa kena kacau, sebab duk dalam Malaysia.
Kesalahan bukan niaga emas, tapi atas dakwaan pemgambilan deposit dan penggubalan wang secara haram.
Yang sebenarnya memang payah sikit le nak buat biz kat Malaysia ni, kaya sikit kena ligan, di tambah pula ramai yang PHD kat malaysia ni tak leh tengok orang nak senang sikit.. huhu..


Tapi kenapa masih ramai yang masih berani join program2 pelaburan dan tak serik serik dengan program progrma macam ni?

Bukan tak serik, yang serik pun ramai, yang tak serik ni bukan tak serik, tapi sebab positif. Kalau nak cakap kena tipu, tak join benda macam ni pun boleh kena tipu. Kalau nak cakap rugi, niaga nasi lemak pun boleh rugi toqqqq....


Blog, Updated at: 10:17:00 PM

0 comments:

Post a Comment